duminică, 9 mai 2010

Tort camasa

...avand-o pe Lily ca si sursa de inspiratie am pregatit acest tort pentru ziua de nastere a tatalui meu...




Blatul: 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina, un praf de copt.
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, se adauga galbenusurile rand pe rand, mai mixam putin si apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor cu o lingura de lemn si punem la copt intr- tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt. Verificam cu o scobitoare cand e gata.

Siropul: 5 lg zahar, 150 ml apa, esenta de rom. Punem zaharul la caramelizat, cand devine maroniu stingem cu apa si lasam la foc mic sa fiarba putin. Il punem apoi la racit si adaugam esenta de rom.

Crema:
Pentru acest tort am ales sa fac o crema de ciocolata:150 gr ciocolata menaj, 3 linguri de apa, 1 esenta de rom, un pachet de unt, 200 gr zahar, 3 oua.
Ouale, zaharul si apa se bat pe aburi pana devine o crema spumoasa, se ia de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucati mici si romulsi batem iar pana se omogenizeaza bine. Lasam crema la racit si apoi o amestecam cu untul spumat.

Montarea : Blatul se taie in doua, se insiropeaza si se umple cu crema de ciocolata. Il dam la rece pana se intareste putin crema, cam o ora am lasat eu.
Intre timp spumam un pachet de unt.
Scoatem tortul de la frigider si il ungem peste tot cu untul spumat si dam iar la frigider 2 ore. Acoperirea tortului cu un strat de unt este obligatorie atunci cand alegem sa il imbracam in glazura de martipan sau pasta de zahar pentru ca altfel acest tip de glazura se va topi, nu v-a avea tinuta si nu se va lipi bine de tort.


Glazura si decorarea:
1 kg zahar pudra foarte fin, 60 ml apa, 10 grame gelatina granule, 100 gr miere.
Gelatina se pune la hidratat in apa 10 minute si apoi se pune la topit pe baie de aburi.
Se pune zaharul intr-un castron mai mare, adaugam mierea si gelatina si apoi il framantam bine de tot ca si pe un aluat. Daca e prea moale mai adaugam putina apa daca e prea tare putin zahar.
...trebuie sa iasa ceva in genul acesta

Taiem cu ajutorul unui cutit cam o treime din pasta de zahar si o punem deoparte.
Pe masa presarata cu amidon intindem cu ajutorul unui sucitor bucata de pasta mai mare.
Scoatem tortul de la frigider si cu mare grija transferam foaia din pasta de zahar pe tort. Nivelam bine si taiem resturile de pe margine cu un cutit ascutit.
...si mai departe dupa imaginatie: din bucata de pasta care a ramas se face gulerul camasi, maneca, buzunarul. Le lipim de tort cu ajutorul unui sirop facut din apa si zahar.

Pentru cravata albastra am pus intr-o bucatica de aluat cateva picaturi de colorant alimentar albastru si apoi am modelat cravata.

...si in final a iesit asa...












...si o sectiune...

...si dupa sedinta foto tortul a intrat repejor la frigider unde ii era locul...

Un comentariu: