joi, 19 aprilie 2012

Baigli




Aceasta e reteta bunicii mele de baigli...ii pregateste aproape la fiecare sarbatoare si ii ies de fiecare data la fel de buni si frumosi....

Pentru 4 cozonacei (baigli):

27 lg lapte caldut
21 lg ulei
3 galbenusuri de ou
3 lg zahar
25 gr drojdie proaspata
un varf de cutit de sare
faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit.
Intr-un bol pe amesteca drojdia cu zaharul,  laptele caldut, uleiul si galbenusurile. Se lasa sa stea cam 15 minute pana se umfla.
Intr-un bol mai mare se pune cam 500 gr faina, se toarna amestecul cu drojdia si incepem sa framantam.  In functie de cat e de moale aluatul mai adaugam faina pana obtinem un aluat potrivit si framanatam pana aluatul se dezlipeste de maini.
Aluatul framantat il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit la loc caldut cam o ora.
Intre timp pregatim umplutura:
Buni a facut 2 baigli cu mac si doi cu nuca asa ca a folosit 250 gr nuca macinata pe care a amestecat-o cu zahar dupa gust si 250 gr mac macinat la care a adaugat zahar tot dupa gust.
Aluatul dospit se imparte in 4 parti egale care se intind pe masa presarata cu faina in foi cat mai subtiri (cam de 3-4 mm grosime.
Presaram umpltura peste foaia de aluat, apoi rasucim cu grija avand grija sa nu ramana bule de aer.
Asezam cozonaceii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus de ou batut cu putin lapte si ii dam la copt in cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.
Ii lasam la racit si apoi ii putem taia.
Dupa ce s-au racit ii putem inveli in folie alimentara ca sa se pastreze fragezi cat mai mult timp. Noi i-am tinut si o saptamana .

4 comentarii:

  1. Am incercat si eu aseara reteta si a fost primul lucru la care m-am gandit cand m-am trezit. Au iesit foarte, foarte buni, reteta bunicii este delicioasa si ma bucur ca ne-ai impartasit-o. Acum ca este intrata si in familia noastra, sunt sigura ca va deveni un punct de reper pentru multe gustari placute, mai ales in perioada sarbatorilor, caci, desi inca octombrie, aseara ne mirosea a Craciun.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au iesit cozonaceii ....si noua ne plac fff mult, mai ales cu mac.....
      Am intrat si eu la tine si am vazut cateva retete f interesante....de azi inainte am sa urmaresc sa vad cu ce noutati vii.
      O zi buna si tie !

      Ștergere
  2. Multumesc inca o data pentru reteta; uite si rezultatul http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/2012/10/baigli-cu-nuca-si-mac.html
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai ce perfecti ti-au iesit! Vin si eu la o felie, da? :) Abia acum am gasit blogul tau si ai niste retete superbe, mult mai bune decat alte siteuri mai renumite. De acum inainte voi face cate ceva de pe aici, vad ca ai multe praji cu cafea si nuca, etc etc. diverse pt toate gusturile

    RăspundețiȘtergere