duminică, 26 octombrie 2014

Chec cu morcovi si nuci

Pentru ca Iuliuta mea a carat dupa ea la Festivalul Toamnei costumul urias de morcov in care sunt sigura ca numai confortabil nu s-a simtit (si pentru asta numai eu am fost vinovata pentru ca nu m-am gandit din timp sa ii inchiriez un costum ) sambata m-am hotarat sa ma razbun pe toti morcovii si sa ii transform in desert. Si chiar daca vi se pare ciudat cum suna " chec cu morcovi" sa stiti ca gustul este unul deosebit. Ne-a placut mult textura sa, faptul ca este usor umed datorita morcovilor, cu bucatele crocante de nuca, o urma de aroma de scortisoara...ce sa mai zic decat ca ai mei au fost super incantati de el. Iar Tony, de el nici nu mai zic , mi-a spus ca e cel mai bun chec pe care l-a gustat vreodata (asta poate si pentru ca el a fost cel care m-a ajutat la pregatirea lui).


...si nu-i asa ca se integreaza perfect in peisajul de toamna???.....
Reteta asadar:
3 oua
250 gr faina
100 gr nuci tocate 
250 gr zahar
250 gr morcov dat pe razatoarea mica
150 ml ulei
1 plic zahar vaniliat
un varf cutit scortisoara
un varf cutit sare
zeama de la 1/2 lamaie
coaja rasa de lamaie cam 1 lgt
1 pliculet praf de copt

Separam ouale. 
Albusurile le mixam cu zaharul pana obtinem o spuma tare..
Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul ca la o maioneza.
Faina o amestecam cu nuca, zaharul vaniliat, praful de copt, scortisoara si sarea si o incorporam in spuma de oua.
Adaugam si coaja si zeama de lamaie.
Iar la final adaugam si morcovii rasi si amestecam usor.
Ungem cu ulei si tapetam cu faina o forma de chec.
Turnam compozitia in forma si dam la cuptorul preincalzit cam 40-45 minute.
Facem testul scobitorii ca sa vedem cand e gata.
Checul copt il lasam sa se raceasca iar apoi cine doreste il poate pudra cu zahar. Mie mi s-a parut destul de dulce asa ca nu l-am mai pudrat.

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Tort Sacher

De mult timp aveam in plan acest minunat tort de origine vieneza , tort a carei reteta a fost inventata de cofetarul Franz Sacher pe la 1830. Se spune despre acest tort ca ar fi cel mai bun tort din lume si credeti-ma ca e pe buna dreptate. Desi la prima vedere pare un tort simplu si banal (...eh, na mare lucru, doua blaturi unse cu gem ...) dupa ce il gusti iti schimbi cu totul parerea. Sau cel putin eu mi-am schimbat-o...nici nu va dati seama cat de fine si gustoase sunt cele doua blaturi pline de ciocolata.




Pentru blat avem nevoie de:
 150 gr unt
120 gr zahar pudra
7 oua
150 gr ciocolata neagra de buna calitate
100 gr zahar tos
150 gr faina
1 pliculet praf de copt
1 esenta de vanilie
Umplutura: gem de caise (cam 3/4 dintr-un borcan de 380 ml am folosit eu).
Pentru sirop: 5 lg zahar, un pahar apa,  rom
Pentru glazura:
150 ciocolata neagra
100 ml apa
100 gr zahar
4-5 lg frisca lichida

Ciocolata o topim pe aburi iar apoi o lasam sa se racoreasca (pana ajunge la temp. camerei).
Separam ouale. Albusurile le batem cu zaharul tos pana obtinem o spuma tare.
Untul moale il mixam cu zaharul pudra . Adaugam galbenusurile pe rand si mixam dupa fiecare.
Adaugam ciocolata topita peste galbenusuri si mai mixam putin. Turnam si esenta de vanilie.
Faina o amestecam cu praful de copt iar apoi o adaugam in compozitia cu galbenusurile. Incorporam apoi in aceasta compozitie si spuma de albusuri. Amestecam usor cu o lingura de lemn de jos in sus.
Ungem cu ulei o forma de tort si o tapetam cu faina (eu am folosit o forma cu diametrul de 28 cm). Turnam compotitia de blat in forma si nivelam . Dam blatul la cuptorul preincalzit ca, 40-45 minute.
Ca sa verificam cand e gata facem testul scobitori.
Blatul copt il lasam sa se racoreasca 5-10 minute in forma iar apoi il putem scoate.
Il lasam la racit.
Intre timp pregatim siropul: Intr-o craticioara punem la caramelizat zaharul. Cand a devenit aramiu adaugam apa si mai lasam la foc mic pana se topeste zaharul. Lasam siropul la racit iar apoi adaugam rom pentru aroma.
Blatul racit il taiem in doua foi pe care le insiropam.

Ungem prima foaie de blat cu un strat de gem de caise si il acoperim cu a doua foaie de blat. Ungem cu putin gem tortul si pe deasupra si il dam la frigider cam 30 minute.

Pentru glazura: Punem la fiert intr-o craticioara apa si zaharul. Le fierbem cam 4-5 minute iar apoi oprim focul si adaugam in acest sirop ciocolata rupta in bucatele .

 Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata. Mie glazura nu mi s-a parut destul de lichida  asa ca am mai adaugat 4-5 lg frisca lichida si  am amestecat bine.
Scoatem tortul de la frigider si il acoperim cu aceasta glazura de ciocolata.
...dupa cum se vede eu am avut ajutor...

Il dam iar la frigider cam doua ore iar apoi il putem servi. Noi am am servit prima portie din tort dupa cele doua ore dar a doua zi , la a doua portie am observat ca este mult mai bun daca sta macar o noapte la frigider


joi, 23 octombrie 2014

Prajitura regeasca

Afara ploua si e rece asa ca e momentul potrivit pentru a porni cuptorul si a ne umple casa cu aroma toamnei din aceasta prajitura. Reteta o am dintr-un numar mai vechi al revistei " Bucataria de azi "si de multa vreme imi facea cu ochiul. Ne-a placut mult combinatia, dovada si faptul ca in seara in care am copt-o s-a mancat mai bine de jumatate din ea....si eu care speram sa ramana cat de cat intreaga pana a doua zi de dimineata pentru niste poze mai la lumina zilei...(unul dintre motivele pentru care nu imi place iarna si frigul e acela ca se intuneca atat de repede)



Avem nevoie de :
5-6 mere (nu prea mari)
3 lg unt
zahar pudra (optional)-eu nu am mai simtit nevoia sa o pudrez cu zahar

Pentru aluat:
200 gr faina
25 gr drojdie
5 lg lapte cald
2 lg zahar
50 gr unt topit
Laptele il amestecam cu drojdia si il lasam sa stea 10-15 minute.
Faina si zaharul le punem intr-un bol. Turnam deasupra amestecul cu drojdie si untul topit si racit si framantam un aluat omogen pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (40-45 min).
Pentru umplutura de branza:
2 galbenusuri
2 lg unt
2 lg zahar
1 pliculet zahar vaniliat
2 lg lapte
2 lg amidon
250 gr branza dulce ce vaci mai moale.
Se pun toate ingredientele il roboltul de bucatarie si mixam pana obtinem o crema fina.
Pentru umplutura de mac:
125 ml lapte
30 gr unt
125 gr mac macinat
2 lg gris
75 gr zahar
rom
Punem laptele si untul intr-o craticioara si le dam la foc . Cand incepe se fiarba adaugam grisul, amestecam si lasam la foc mic pana incepe sa se ingroase. Dam craticioara deoparte si adaugam macul, zaharul si rom dupa gust. Amestecam bine.

Ungem cu unt o forma de tort cu peretii detasabili si acoperim cu aluatul dospit intins intr-o foaie de aprox 0,5 cm.

Turnam peste aluat umplutura de branza iar apoi pe cea de mac. Marmoram cu ajutorul unei furculite.

Merele le curatam si le indepartam cotorul. Cu un cutit le crestam putin la suprafata.
Infigem merele curatate in prajitura .Ungem prajitura cu cele 3 lg de unt topit.

Dam tava la cuptorul preincalzit cam 50-60 minute.

Lasam prajitura sa se raceasca complet iar apoi putem sa o portionam.

marți, 21 octombrie 2014

Sandwich cald cu ton si mozarella

Afara incepe sa se racoreasca din ce in ce mai mult asa ca un sandwich cald, aburind este numai bun la micul dejun. Eu le-am preparat in weekend si s-au evaporat imediat Chiar si fiul meu care nu suporta pestele a mancat cu pofta si mi-a spus ca este unul dintre cele mai bune sandwich-uri pe care le-a mancat vreodata.



Pentru doua portii avem nevoie de :
2 felii de paine mai mari (eu una dintre ele am taiat-o in doua ca sa imi incapa in tava)
1 conserva ton bucati in suc propriu
1/2 ceapa (rosie am pus eu)
zeama de lamaie (cam 2 lgt sau dupa gustul fiecaruia)
2 lg smantana
1 rosie mai mare
mozarella
sare, piper

Scurgem bine tonul iar apoi il maruntim cu o furculita. Adaugam peste ton smantana , ceapa fin tocata si zeama de lamaie. Amestecam. Condimentam dupa gust cu sare si piper.
Asezam feliile de paine intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Repartizam tonul peste feliile de paine. Rosia o taiem rondele subtiti pe care le asezam peste ton. Taiem si mozarella tot rondele pe care le punem peste rosii.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 200 grade si pe coacem la functia grill cam 5 minute.
Le servim imediat.....cu pofta pentru ca sunt atat de buneeeeeeeeeeeee.................

joi, 9 octombrie 2014

Prajitura cu mere si bezea

Ce poate fi mai bun acum toamna decat o prajitura cu mere proaspete , bio, culese de la noi din gradina???

Pentru o tava mai mica de prajitura avem nevoie de :
120 gr unt
120 gr zahar tos
4 galbenusuri
180 gr faina
1 lgt praf de copt
un praf de sare
1 lg zahar vaniliat
putin lapte (cam 30-50 ml)
unt cat o nuca
1,5 kg mere
putina zeama de lamaie
4 albusuri
150 gr zahar pudra
Untul moale il mixam cu zaharul, zaharul pudra, sarea si galbenusurile.
Faina o amestecam cu praful de copt.
Incorporam faina in crema cu oua si unt , alternand cu laptele (trebuie sa obtinem o compozitie asemanatoare celei de briose).
Turnam commpozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit cam 15-20 minute (nu trebuie sa fie coapta de tot).
Intre timp ne ocupam de mere pe care le spalam, curatam si razuim.
Merele rase le stoarcem putin cu mana si le punem putin la calit in unt pana scade zeama pe care o lasa. Le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze.
Albusurile le batem spuma cu zaharul pudra.
Scoatem prajitura din cuptor si punem peste ea merele calite. Intindem deasupra spuma de albusuri si mai dam la cuptor inca 15-20 minute.
Scoatem prajitura din cuptor, o lasam sa se raceasca (cine are rabdare....noi nu am avut ) si o portionam.
I

Quesadilla cu omleta si carnat





Tare mult ne-a placut aceasta quesadilla cu omleta asa ca le-am promis alor mei inca o portie in weekend . Noi am servit-o sambata la micul dejun dar merge foarte bine si ca si o cina sau pranz rapid.

Pentru doua persoane avem nevoie de :
2 lipii
4 oua
carnat afumat
cascaval razuit
cateva fire de chives sau codite de ceapa verde
sare, piper

Pentru inceput ne pregatim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Este important sa facem acest lucru pentru ca trebuie sa ne miscam rapid cu lipiile care daca nu avem grija se pot arde.

Taiem carnatul rondele subtiri.
Razuim cascavalul.
Batem ouale cu putina sare si piper.
Tocam firele de chives sau ceapa verde.
Intr-o tigaie punem carnatul la prajit fara adaos de ulei pentru ca isi va lasa el grasimea.
(eu eram la a doua portie de quesadilla si de aceea tigaia imi arata asa....la prima am uitat sa fotografiez etapele de lucru).
Cand carnatul e prajit turnam in tigaie ouale batute si le lasam la foc mic pana omleta incepe se se inchege si la suprafata.
In acest moment presaram peste omleta chives tocat si cascaval. Lasam cateva secunde pana incepe se sa topeasca cascavalul.
Acoperim omleta cu prima lipie si apasam usor cu paleta pentru ca lipia sa se lipeasca de omleta (cascavalul va fi pe post de lipici ).
Cu ajutorul unei farfurii intinse intoarcem omleta .
Foarte repede presaram  chives si cascaval si  pe aceasta parte de omleta. Lasam cateva secunde ca sa se topeasca cascavaul si acoperim cu a doua lipie. Apasam usor din nou iar apoi tot cu ajutorul farfuriei intinse intoarcem quesadilla inca o data ca sa ajunga cu a doua lipie pe tigaie.

O lasam la foc cateva secunde iar apoi o rasturnam pe un platou si o taiem cu ajutorul unui cutit pentru pizza.

Placinta cu praz si branza









Pentru aluat:
250 gr faina
un praf de sare
15 gr drojdie
2 lg ulei
1/2 lgt zahar
apa calduta
Drojdia o topim in putina apa calduta, adaugam zaharul si 1 lg faina si lasam 15 minute sa se umfle.
Punem faina si sarea intr-un bol. Adaugam drojdia si incepem sa framantam. Adaugam si uleiul si mai framantam pana nu se mai lipeste de maini.
Lasam aluatul la dospit cam o jumatate de ora.

Intre timp pregatim umplutura:
1 fir mare de praz (sau 2 mai mici)
250 gr branza dulce de vaci
unt cat o nuca
2 oua
2 lg smantana
putina sare
Prazul in taiem rondele si il calim in untul topit pana se inmoaie. Lasam sa se raceasca.
Adaugam branza zdrobita usor cu o furculita, smantana si ouale batute.
Punem si putina sare.
Amestecam.
Aluatul dospit il intindem pe masa usor infainata si il asezam intr-o forma rotunda unsa cu putin ulei sau tapetata cu hartie de copt, avand grija sa acoperim putin si din marginile formei (eu am folosit o forma de tarta)
Punem umplutura deasupra si nivelam.
Dam placinta la cuptorul preincalzit cam 40 minute.

Gogosari in suc propriu



2 kg gogosari
230 ml otet
230 gr zahar
2 lg sare
1/2 lgt salicil
hrean
Boabe de piper, mustar, foi de dafin

Gogosarii ii spalam, ii curatam de seminte si cotor si ii taiem in fasii.
Intr-un bol mai mare punem gogosarii si adaugam otetul, zaharul, sarea si salicilul.
Amestecam si lasam sa stea asa 24 de ore. Intre timp mai amestecam din cand in cand .

A doua zi aranjam gogosarii in borcane curate, sterlizate la cuptor. In fiecare borcan punem si 3-4 tije de hrean , cateva boabe de piper si de mustar, o foaie de dafin.
Turnam deasupra zeama lasata de gogosari, capsam borcanele si le asezam in camara la racoare.