joi, 30 iulie 2015

Tarta cu branza si afine



...ne plac mult afinele asa ca incerc ca sa prepar cat mai multe retete cu aceste fructe minunate atunci cand e sezonul lor...

Pentru blat:
250 gr faina
100 gr unt rece
1 ou
1 praf de sare

Framantam faina cu untul rece taiat cubulete, oul si sarea. Formam o bila la aluat pe care o dam la rece cam 20 minute.
Dupa acest timp scoatem aluatul de la frigider si il intindem intr-o forma rotunda de tort cu peretii detasabili. Avem grija sa imbracam de jumatate si peretii formei de tort.
Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita iar apoi il coacem cam 10 minute in cuptorul preincalzit la 170 grade.

Pentru umplutura:
500 gr branza dulce de vaci
4 oua
70 gr zahar
2 lg smantana
2 lg amidon
300 gr afine

Mixam branza cu smantana, galbenusurile, zaharul si amidonul.
Albusurile le mixam separat pana obtinem o spuma tare iar apoi le incorporam in crema de branza.
Intindem compozitia peste aluatul copt 10 minute, asezam deasupra afinele si mai dam la cuptor inca 40 minute.
Lasam tarta sa se raceasca in tava la temperatura camerei iar apoi o mai dam la rece 1 ora.
Desfacem inelul de la forma de copt si putem portiona si servi tarta.



marți, 28 iulie 2015

Cornuri cu sunca si cascaval




Pentru aluat:
500 gr faina
25 gr drojdie proaspata
150 ml lapte
1 lgt zahar
1 ou
50 gr unt
1 lgt sare
1 ou pt uns

Punem faina intr-un bol incapator.
Drojdia o frecam cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugam peste ea laptele caldut si amestecam.
Facem o adancitura in faina si turnam acolo laptele cu drojdia, galbenusul usor batut, untul topit si racit. Sarea o punem undeva in lateral ca sa nu intre in contact direct cu drojdia.
Incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini.
Lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.

Pentru umplutura:
200 gr sunca
200 gr cascaval

Aluatul dospit il intindem pe o suprafata pudrata cu faina, il taiem in forma de triunghiuri sau dreptunghi.....in functie de cat de mari doriti sa fie cornurile. Pe fiecare triunghi de aluat punem o felie de sunca si una de cascaval. Rulam si dam forma de corn. Le asezam intr-o tava tapetata cu faina si le mai lasam la dospit in tava 15 minute.
Ungem cornurile cu ou usor batut si daca dorim putem presara deasupra seminte.
Le dam la cuptorul preincalzit cam 35-40 minute pana se rumenesc frumos.

Pancakes cu afine

Nu cele mai frumusele pancakes pe care le-am facut pana acum dar va asigur ca au fost unele dintre cele mai bune.



200 gr faina
1 plic praf de copt
1-2 lg zahar
1 ou
o cana de lapte
30 gr unt topit
1 cescuta afine
1-2 lg faina
ulei sau unt pt uns tigaia

Faina o amestecam intr-un bol cu praful de copt.
Batem oul cu zaharul, untul topit si laptele. Incorporam faina cu praful de copt. Amestecam bine cu un tel ca sa nu se faca cocoloase.
Afinele spalate si scurse le dam prin 1-2 lg faina iar apoi le adaugam la compozitia de pancakes.
Incingem o tigaie unsa cu ulei sau unt si cu ajutorul unui polonic mic sau al unei linguri luam cate putin din compozitia de pancakes si o punem in tigaie.

Cand la suprafata clatitelor au aparut mai multe bule inseamna ca sunt gata pe o parte si trebuiesc intoarse.

Atentie la foc, daca e dat tare se ard asa ca va recomand ca sa le prajiti la foc mediu.
Le servim cu miere sau sirop de artar si afine proaspete.