duminică, 26 martie 2017

Paine traditionala ungureasca






De departe cred ca aceasta e cea mai buna si mai pufoasa paine de casa pe care am facut-o pana acum. Cu o coaja subtire si crocanta si miez pufos, pur si simplu ne-am indragostit de ea . Am gasit reteta aici acum ceva timp si de atunci m-am tot gandit la ea dar parca imi parea prea complicat de realizat si ca necesita mult timp pentru a o prepara. Pana la urma mi-am luat inima in dinti si am zis DA, vreau sa o fac si pe asta. Nu va spun cat a fost de laudata painica mea si cum de atunci copiii imi cer mereu sa o refac. Si nici nu e greu de preparat pana la urma. Da, e drept ca necesita mai mult timp dar daca te organizezi cum trebuie nici asta nu mai e o  problema si va garantez ca merita efortul.

Pentru aceasta paine avem nevoie de o maia care se prepara cu o seara inainte. Eu incep sa prepar maiaua dupa amiaza.
Intr-un bol de plastic cu capac se amesteca 550 gr faina alba 650 cu 550 ml apa . Compozitia bine omogenizata se lasa descoperita la temperatura camerei aproximativ 2 ore iar apoi se adauga 30 ml ulei. Se amesteca, se asaza capacul peste  bol si se lasa la odihnit pana a doua zi (cam 10-12 ore).
In acest timp maiaua va forma niste bule, ceea ce inseamna ca e numai buna de folosit.

Pentru paine avem nevoie de : 

800 gr faina alba 650
210 ml apa calduta
30 gr drojdie proaspata
50 ml ulei
1 lingura de sare
1 lingurita rasa de zahar

Intr-un bol mare se pune 210 ml apa calduta , zaharul si drojdia.

 Se amesteca pentru a se topi drojdia. Se toarna apoi 50 ml ulei si maiaua pregatita de cu seara. Jumatate din cantitatea de faina se amesteca cu sarea si se adauga peste maia . Se mixeaza pana se omogenizeaza .

 Se incorporeaza apoi si restul de faina si se framanta bine bine de tot pana se obtine un aluat neted care nu se mai lipeste de maini.

Se acopera vasul cu aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit aproximativ 30 de minute. 
Dupa acest timp aluatul se mai framanta bine inca 5 minute si iar se lasa la dospit in loc caldut acoperit cu un prosop inca 30 de minute.

Urmeaza apoi partea distractiva: modelarea 

Se unge blatul de lucru (eu am lucrat pe masa de bucatarie peste care am asezat o musama curata) cu ulei . Se ia aluatul si se intoarce cu susul in jos pe blatul uns cu ulei. Cu mana se intinde aluatul  intr-un patrat de aproximativ 40x40.  Se indoaie lateralele iar apoi se face un sul cat mai strans de sus in jos.





Dreptunghiul de aluat astfel obtinut se asaza pe o hartie de copt care ar trebui sa fie mai mare decat  aluatul.

Pentru copt painea avem nevoie de un vas cu capac cat mai mare si cu peretii grosi. Vasul meu e acesta si are volumul  de 6 litri dar dupa cum vedeti in imagini painea a crescut atat de mult incat la un moment dat in timpul coptului  capacul vasului a inceput sa se ridice si painea a ramas impregnata cu modelul de pe capac.

 Asadar recomad o cratita de 7-8 litri daca aveti . Eu nu am asa ca am ramas tot la  aceasta de fiecare data.

In cratita in care vom coace painea se adauga 100 ml apa calda iar apoi se ia aluatul cu tot cu hartia de copt si se asaza in vas avand grija la faptul ca apa va urca putin pe margini . Aceasta e si motivul pentru care avem nevoie de hartie de copt mai mare.


 Se asaza capacul peste oala iar apoi aluatul se lasa la dopsit in vas inca aproximativ o jumatate de ora.

Intre timp se incinge cuptorul la 245 grade pe functia de sus +jos + ventilatie.
Se ridica capacul de la vas si cu un cutit foarte bine ascutit se cresteaza painea transversal cu adancituri de aprox 1 cm.

 Se asaza iar capacul peste vas si se da painea la cuptorul incins la 245 grade. Dupa ce se introduce painea in cuptor se reduce temperatura la 230 grade si se coace asa 30 minute. Dupa cele 30 de minute se mai reduce temperatura la 200 grade si se coace inca 10 minute. Se indeparteaza capacul de la vasul cu paine si se mai coace apoi inca 15 minute la 200 grade pentru a se rumeni frumos.
Se scoate painea din cuptor si  se pensuleaza rapid cu apa rece .
Se scoate apoi painea din vas si se indeparteaza folia de copt . 
 Painea se asaza pe un gratar si se lasa la racit la temperatura camerei.
Nu-i asa ca e minunata? Nu pot sa va spun cat e de buna...





luni, 20 martie 2017

Chifle cu faina de secara





Acum ceva timp am avut o perioada in care numai aceste chifle le faceam...uneori sub forma de paine in masina de paine dar din acelasi aluat....apoi am uitat de ele si am incercat alte si alte retete....Acum vre-o 2-3 saptamani mi-am amintit de ele si de atunci nu ne putem satura de cat sunt de bune.

460-470 ml apa calduta
1 lgt sare
1/2 lgt zahar
2 lg ulei
200 gr faina de secara
600 gr faina alba (650 am folosit eu )
10 gr drojdie uscata

Dupa cum cred ca stiti deja eu obisnuiesc sa framant aluaturile dospite la masina de paine asa ca si de aceasta data am pus ingredientele in ordinea enumerata mai sus in masina de paine si am selectat functia de framantare si dospire.
Cand aluatul a fost dospit am uns suprafata de lucru cu putin ulei si am asezat acolo aluatul. Cu mana am rupt bucati de aluat carora le-am dat forma de chifle iar apoi le-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Am lasat chiflele la dospit inca aproximativ 10 minute in tava iar apoi le-am dat la cuptorul preincalzit la 170 grade pe functia de aer cald plus abur.

Daca nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta cu mana usor. Se pun intr-un bol mai mare fainurile, se face o adancitura in mijloc unde se toarna apa, zaharul si drojdia . Sarea se pune undeva intr-o parte pentru a nu intra in contact direct cu drojdia iar apoi se incepe framantatul. Cand aluatul a inceput sa se lege se adauga si uleiul cate putin pana se incoropreaza tot. Se framanta pana aluatul nu se mai lipeste de maini iar apoi se lasa la dospit intr-un loc caldut acoperit cu un stergar pana isi dubleaza volumul.

luni, 13 martie 2017

Salata de quinoa




o ceasca de quinoa
cam 300 ml apa
3 rosii
1 castravete
1 ceapa mica
branza feta
sare, piper proaspat rasnit
ulei de masline, zeama de lamaie

Quinoa o spalam in mai multe ape iar apoi o punem la fiert in 300 ml apa . Fierbem aproximativ 15 minute pana se umfla si este absorbit tot lichidul. O lasam sa se raceasca .
Ceapa o tocam cat mai marunt.
Rosiile si castravetele le taiem cubulete.
Branza o taiem cuburi si pe ea.
Facem un dressing din 2-3 lg zeama de lamaie, putina sare, piper rasnit, zeama de lamaie dupa gust.
Punem intr-un bol quinoa racita, adaugam legumele si branza si turnam dressingul. Amestecam usor cu o furculita si punem servi imediat.
Este o salata satioasa iar daca renuntati la branza feta sau puneti tofu in locul ei o puteti servi cu succes intr-o zi de post.

Chili con carne



De cand am citit prima oara reteta am stiut ca v-a fi pe placul sotului si al baiatului meu (combinatia preferata : fasole, carne si sos picant)

500 gr carne tocata (amestec de vita si porc am avut eu)
2 conserve fasole rosie gata fiarta
1 ceapa mare sau 2 mai mici
1 /2 ardei gras rosu
1/2 ardei iute
o conserva rosii in bulion (eu am folosit bulion de casa aproximativ 1 cana)
putin ulei
sare, piper, oregano, chili, chimen macinat, boia dulce

Ceapa se toaca si se pune la calit in putin ulei. Cand devine transparenta se adauga si ardeiul gras taiat cubulete si ardeiul iute taiat marunt. Le lasam sa se inmoaie putin si adaugam carnea tocata . O lasam la calit putin iar apoi adaugam 1/2 lgt boia dulce, chili, putin chimen macinat, oregano, sare si piper dupa gust . Amestecam . Adaugam si bulionul  si o cana de apa si lasam la fiert la foc mai mic amestecand din cand in cand aproximativ 20 minute.
Fasolea o scurgem, o clatim iar apoi o punem la scurs intr-o strecuratoare.
Adaugam si fasolea la sosul de carne  si mai lasam la fiert tot la foc mic inca aproximativ 10 minute.
Servim cu orez fiert.

Paste cu calamari



500 gr calamari congelati  (intregi , gata curatati am avut eu)
2-3 catei de usturoi
vin alb
rosii uscate in ulei (3-4 jumatati am pus eu)
sare, piper, patrunjel verde tocat
ulei de masline
paste (tagliatelle am folosit eu)

Calamarii i-am lasat sa se decongeleze, i-am spalat si i-am lasat la scurs .I-am taiat apoi in bucati.
Intre timp am pus la fiert pastele in apa cu sare dupa instructiunile de pe pachet.
Intr-o tigaie am incins putin ulei de masline si am adaugat usturoiul zdrobit . L-am lasat la foc putin, chiar f putin pana a inceput sa isi lase aroma.

 Am adaugat calamarii si am lasat la foc cam 2-3 minute. Nu trebuie tinuti mai mult pentru ca devin gumati.

Am adaugat si aproximativ 100 ml vin alb demisec .

Am lasat la foc pana s-a evaporat alcoolul iar apoi am pus  rosiile uscate si patrunjelul tocat.

 Am luat cateva linguri din apa in care fierbeau pastele si am adaugat peste calamari. Am mai lasat cam 1 minut la foc.
Pastele fierte intre timp le-am scurs si le-am pus in tigaia cu calamarii. Am amestecat si gata cina.


duminică, 12 martie 2017

Tort de morcovi (carrot cake )





Am vazut pe blogul Amei Nicolae acest tort de morcovi si mi-am spus ca trebuie neaparat sa il incerc si eu . E foarte gustos. Eu l-am adaptat putin dupa placul nostru si a iesit ceva minunat.

3 oua
200 ml ulei
100 gr zahar brun
1 esenta de vanilie
200 gr faina
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita sare
1 pliculet praf de copt
200 gr morcovi rasi pe razatoarea mica

Pentru glazura: crema de branza 250 gr
                          50 gr zahar pudra

Intai se razuiesc morcovii.
Faina se amesteca intr-un bol cu scortisoara ,sarea si praful de copt.
Ouale se bat cu zaharul iar apoi se adauga uleiul si esenta de vanilie. Se mai mixeaza putin iar apoi se adauga amestecul cu faina. Se amesteca usor cu o lingura de lemn iar apoi se incorporeaza si morcovii rasi.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort unsa cu unt sau ulei si tapetata cu faina.
Se pune la copt in cuptorul preincalzit la 170 grade pana trece testul scobitorii.
Se lasa sa se racoreasca in tava iar apoi se scoate pe un gratar unde se lasa se se raceasca complet.


Pentru glazura se mixeaza crema de branza cu zaharul pudra iar apoi se intinde peste prajitura.


Papanasi cu branza la cuptor

Tin sa va spun ce acestia sunt cei mai cei papanasi gustati sau preparati pana acum. Si cand te gandesti ca la inceput am fost sceptica....Aveam prin frigider ceva branza , o pofta de ceva dulce si nu prea mare chef de gatit. Mi-a trecut prin minte ca nu am mancat de mult timp papanasi si am cautat o reteta in care as putea sa ii fac la cuptor. Am dat peste aceasta si m-am pus pe treaba. Nu m-am gandit in prima faza sa postez reteta si aici si de aceea nu am facut nici fotografii adecvate ci doar m-am jucat putin. Dar apoi....cand am vazut cat sunt de buni mi-am zis ca ar fi mare pacat sa nu dau mai departe si eu reteta .



300 gr branza dulce de vaci
3 lg zahar
zahar vaniliat sau esenta de vanilie
8 lg smantana
3 oua
6-7 lg gris
3 lg unt
1 pliculet praf de copt
Cu un tel amestecam branza cu zaharul , ouale, vanilia. Adaugam in acest amestec untul topit si racit, smantana si grisul. Amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
Ungem niste forme de briose cu putin unt sau ulei si repartizam compozitia in forme .
Coacem papanasii in cuptorul preincalzit la 180 grade cam 25-30 minute.
Lasam sa se racoreasca putin in forme iar apoi ii putem scoate.
Ii servim cu smantana si dulceata de afine .
Nu-i asa ca e foarte simplu?